hongkong 發表於 2008-9-30 15:32:50

14個月前自稱經濟知識好強既馬高力陳Switch,仲話好快世界工廠地位會phase-out,上星期節目佢又講如果中國改善品質,可以以過去四小龍模式改變,我個人比較蠢,中國改善品質以四小龍模式存在,咁啲生產線仍在國內,繼續扮演其世界工廠地位呀(如是,咁馬高十四月前陳述係錯既)?

定係投資者已經switch去馬高心中啲福地(如越南),中國人民自行投資創造高質生產企業,不以平及量為賣點,只以貴精不貴多(Value added)既生產經營方式呢(如是,十三億人齊齊做貴精不貴多既產業,四小龍就做唔到,李小龍就可能做到(英年早逝,猝然死亡果隻),咁即係馬高上星期五講既野又會錯)?

馬高,究竟你當晚講緊既係乜?有無用你不用多講5 Forces分析過?:lol

hongkong 發表於 2008-10-24 13:42:17

馬高,#5跌破HK$100囉喎,你既客戶投資 sales職位無暗湧呀嘛,聽聞好多投資部呢排都生意難做,不過你咁中產(搵得到),又用翻版(慳唔少),所以應該無事既,不如再用你既"不用多講5 forces"預測吓來年經濟情況呀!:lol

hongkong 發表於 2008-10-27 14:17:58

原帖由 hongkong 於 2008-9-30 15:32 發表 http://www.forum.talkonly.net/images/common/back.gif
14個月前自稱經濟知識好強既馬高力陳Switch,仲話好快世界工廠地位會phase-out,上星期節目佢又講如果中國改善品質,可以以過去四小龍模式改變,我個人比較蠢,中國改善品質以四小龍模式存在,咁啲生產線仍在國 ...

突然記起件今年六、七月時越南經濟仆咗幾仆,幾乎瓜得,如果十五個月前有人聽咗之後信咗呢條二打六去switch就真係唔抵,不如有請”扮中產,用翻版”既Talkonly”假右派”馬高在今個星期五出來拆解吓佢對switch既野有無修正及點睇越南既經濟,佢響個Blog quote咗好多伸延閱讀格?咁依家又有乜讀物(毒物)介紹比廣大既聽眾學吓野.:lol:

(PS: 新毒物會唔會係”狼來了”等教人唔好再講大話既寓言呀:lol!)

hongkong 發表於 2008-10-27 15:28:19

原帖由 hongkong 於 2008-10-24 13:42 發表 http://www.forum.talkonly.net/images/common/back.gif
馬高,#5跌破HK$100囉喎,你既客戶投資 sales職位無暗湧呀嘛,聽聞好多投資部呢排都生意難做,不過你咁中產(搵得到),又用翻版(慳唔少),所以應該無事既,不如再用你既"不用多講5 forces"預測吓來年經濟情況呀!:lol

"扮中產,用翻版”既Talkonly假加派馬高,眨吓眼,已跌破80元大關了,全港股民都等緊你用"不用多講5 forces"來分析吓目前形勢,你自稱#5既高層(某晚Q & A曾引述你所說),應該行出來講返d穩定股東既說話(例如你辭咗職之類:lol:).

hongkong 發表於 2008-11-24 17:14:13

今日收市HK$74.75:L,因為你既不用多講5 forces,反而令我既推測準確(輸少好多呀).

hongkong 發表於 2008-12-11 14:29:10

馬高,你唔敢出來兌現你既iPhone 2G轉iPhone 3G的承諾,同”不用多講Five Forces"有無關係呀?

hongkong 發表於 2008-12-18 10:49:19

金融海嘯,美國三大車廠危危乎,馬高應該用佢今年提出的"不用多講Five Forces"中既大發車upgrade論,advise吓三大車廠既Marketing,等d美國人比錢換車,推動美國經濟,惠及全球,功德無量.:lol:

hongkong 發表於 2008-12-29 11:08:51

三大車廠獲有條件注資,同"不用多講"Five Forces有無關?:o

hongkong 發表於 2009-1-17 08:54:34

"不用多講"Five Forces唔知救唔救到#005呢次跌市,有無網友睇咗我分析馬高既"不用多講"Five Forces而在$130沽咗#005,而家真係輸少/贏咗好多啦!:lol:

hongkong 發表於 2009-1-29 23:21:27

不用多講Five Forces怎樣解釋今日既紅盤:lol:
頁: 1 2 [3] 4 5
查看完整版本: 所謂5 forces