:: 講台討論區 ::

熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 21512|回復: 4

旅遊節拍,澳門注意事項.

1.坐巴士買'澳門通'.係'來來'超市,7仔,ok到買到和增值.最低50元.
2.如要前往的景點附近有酒店,可去碼頭再轉酒店車,咁就方便又唔洗錢,如去新馬路可去十六蒲,去官也街可以銀河,去皇朝廣場可去凱旋門,去馬場可去駿景和君怡,去黑沙去威斯汀,去高士德,望廈,筷子基就要坐巴士了,如無賭場的酒店可能要出士訂房單,自求多福.
3.坐巴士唔好係8-9點,17:30-到19:30坐.呢D時間反放工.可能要等幾部先可以上到.行到行到去,的士更甚.唔好想的士了,另多澳門的士有問題可向'交通事務局'投訴,的士司機有機會比人照肺.的士台:85000000,28939939仲有其他但唔記得,無附加費.的士等一陣,無人會走.繁忙時不易叫的士
4.大時大節唔好來澳門.十一,五一,聖誕,新年,復活,賽車都唔好來.比人劏.
5.先想好行程坐巴士加上吾介意步行5-10十分鐘.澳門無咩地方去唔到.除左媽祖像.大潭山公園外.
6.大部分博物館星期一休息.
7.平酒店在司打口.入住時交多D按金.運氣唔好時都有盤川回家.
8.酒店內港葡紙一對一.
9.如果係的士內遺留行李的話.唔貴重的有機會揾反.貴重的無乜機會揾反,就算你有收據.有車牌號.貴重的野都唔一定可以揾,當然會比連車牌都唔記得的揾反的機會大,澳門的士唔係太好,有好多係沙士時由叠碼轉左做的士老.好貪心..有小部分就仲有良知.總之.落車要取回行李...
10.唔好完全信的士老講的野..例如:同的士話去XX餐廳.的士老話個師父無係哥XX餐廳做,現在係!!餐廳做..可能有回佣所以咁講.
11.八號或以上的風球一定停船,由天文台話掛八號風球起一個小時後無巴士坐.的士就任何時候都有.但係好貴.可能會開價五百元一程.(這是不合法的,但無人管),三號風球巴士正常.但船就有機會停.
12.食宵夜可以去新僑區,司打口,新馬路舊區,比酒店區平,但質量比酒店區好.多選擇.
13.好多人問點去松山.可以坐的士或坐巴士22號到水坑尾或高士德行十分鐘,最舒服的方法係在海立方和皇家金堡酒店間有個巴士總站,坐28C可以到松山山腳.
14.澳門上網比中國,香港都慢..所以上到就要心足.另外係政府部門,景點當你收到wifigo的 wifi時你可以免費上網,由政府免費提供.用戶名和密碼都係wifigo..
15.每逄九月係澳門煙花節.星期六日都有煙花.20:00一場,21:00一場.詳細要去旅遊局的網了解.
16.如在旅行社訂房後,先向酒店確認訂房號碼,並最旅行社收據和電話.咁就萬無一失.
17.澳門英皇酒店的大堂有免費的WIFI(不用密碼), 皇家金堡酒店的大堂都有免費的WIFI(向大堂的行李生詢問).
18. 大譚山有個滑草.開放時間二至六(14:30-17:30),星期日(10:00-17:30), 無車可以到, 只有的士或行步行徑(一小時), 個滑草係一條十米左右的斜坡, 上面有人造草, 人就坐係個盤上面滑, 感覺似長的滑梯咁.有小朋友都會開心.情侶當行下山都可以架.
19. 坐巴士的要善用 ''亞喇馬前地''(舊葡京對面對)呢個站.有ABCDE呢個小站,  因為呢個站可以轉乘, 可去到好多地方.觀光塔, 碼頭, 關閘.
20.給喜愛行山的人士.澳門有二條行山徑,一條是大潭山山徑(入口多個,其中方便的一個係格蘭酒店向湖畔大廈行方向行,嘉模墳場旁),行完全部二個小時,可以看到氹仔全景,威尼斯等,好靚.另一條係環路山山徑,入口多個,其中一個係由路環監獄旁,需時未知,因未行完過,但古計最多係六小時,可看到黑沙全景.澳門的山徑比香港簡單.好好行.記得要做熱身..
21.鍾意教堂和影相的人士,可以留意澳門旅遊局的澳門地圖.內有一條世遺路線,會經過大部分教堂.呢條路線的好處係,全程一小時內可以行完,重點係唔洗坐巴士,的士,唔洗逼餐死.
22.手信方面.鉅記,咀香園呢D唔講.介紹管也街的'晃記',最初官也街只有佢一間.做街坊生意.官也街中間的沛記的合桃蛋榚都可以.以前都係做街坊生意.(2013/5/5,更新)
23.新口岸的菜館或餐廳比其他地方的較衛生差.尤其係東北,西北菜館,生人勿近.(2013/5/5,更新)24.澳門大學橫琴校區已使用了,要去探人的話要係氹仔運動場站坐有U字旳巴士路線(如MT3U)(2013/11/11,更新)

都聽左talkonly好耐,由小旺到現在.可以係talkonly了解到update 的it事.所以現在做反talk only 的事-- ’分享’!
以上意見為個人意見.只想各位澳門開心.如有問題可問,如有不喜勿插.謝
1# billypig
like +1
Thanks! 極之有用的資訊

更新了....
更新了....