:: 講台討論區 ::

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: hongkong

quintus 該用戶已被刪除
Talkonly內強項於經濟嗰位縮頭烏龜主持人馬糕,想問吓你貴台成段論述,有沒有"劣幣驅逐良幣"Feel呀?

昂㞗㞗既馬糕主持, 你唔回應, 係咪唔識咩叫"劣幣驅逐良幣"? 你讀經濟既, 唔通又係讀咗都唔識?
上集主持執讀音, 好多時矯枉過正~ :p

其實語言旨在溝通,只要表達到意思就OK, 所謂正音正讀, 當作純粹興趣就算了
要留意的反而係詞不達意。遣辭用字, 會影響我們表達的意思。能用甚麼字,也會限制我們的思想。 ...
jackysee 發表於 2009-11-24 02:58

贊同,攪到個節目流程窒下窒下,
有時甚至花成分鐘去糾正個發音問題.
反正你地點讀都係死,不如由得佢錯喇!
無錯,錯音照舊,屌鳩罷就。
既然係咁,點解笑人讀shot Manager

http://www.forum.talkonly.net/vi ... &extra=page%3D1

莫非只准周官放火,不准百姓點燈.
聽完上星期馬糕發言,都係屄話連編,一句講晒,"佢就係語言能力有問題既低能仔一名,吹咩!".
贊同,攪到個節目流程窒下窒下,
有時甚至花成分鐘去糾正個發音問題.
反正你地點讀都係死,不如由得佢錯喇!
小白 發表於 2009-11-26 22:17

有心以窒下窒下作為掩飾既做法,都只能說是"NAIVE".
"從善如流"一詞對馬㞗呢條撚樣來講係"掩飾".
既然係咁,點解笑人讀shot Manager

http://www.forum.talkonly.net/viewthread.php?tid=9460&extra=page%3D1

莫非只准周官放火,不准百姓點燈.
hongkong 發表於 2009-11-27 12:47

上星期點解唔comment呢單野.