:: 講台討論區 ::

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: hongkong

所謂5 forces

不用多講Five Forces可唔可以用於Patent架?
不用多講Five Forces搞到縮頭烏"圭"馬糕名譽掃地.
馬高,你部大發upgrade咗未,市場調查今年都仲係"大發"(Netbook)既天下噃.
嗱,有人如果因為2008年7月19日呢條Thread而向#005說不,從而輸少/賺咗唔少,就真係唔係我功勞,要多謝馬糕,就係因為佢創出"不用多講5 Forces",致令我認為#005係好有問題既企業,正所謂企業是人,佢其中有位員工咁廢,就梗係降低評級,馬糕能力可能同佢老闆既業績掛勾.

(12供5,都好"蝦"人撲水架)
問吓馬高有無12供5 forces (不用多講嗰隻)
今日有新聞,越南人因南海爭議而搞掛有中文字招牌既外資廠,既係馬㞗所謂既Switch分析,竟然冇考慮政治因素,「不用多講5 forces」馬㞗提出將近七周年,尐七野就不停爆出。

近排睇到D消息,係日本有公司將生產線遷回日本,問題發生了,幾年前<金"庸"才進>馬糕話中國世界工廠被越南等地好快取代,並掟出一大堆涎身越毒,一來八年來大陸仲算係世界工廠(好快都要多過8年),二來令大陸受威脅既可能係自身品牌地方,就真無馬糕預測,信佢就柒。
搬返美國都唔移去越南?所以馬㞗睇濕㞗延伸閲讀作昂㞗結論。

https://www.facebook.com/video.php?v=372605719598169
11年後, 世界工廠先可能係被侵侵搞死, 馬糕預測, 必有閃失 !
哇HK網友仲响度